Wat is Botox?

Botox is de handelsnaam voor botuline toxine. Het is een gezuiverd eiwit dat, als het met een heel dunne naald in de geselecteerde spiergroepen geïnjecteerd wordt, de spieren ontspant en tijdelijk stillegt waardoor het uiterlijk van lijntjes verminderd wordt.

Bij injectie van kleine hoeveelheden in specifieke spieren worden de chemische signalen geblokkeerd die de spieren laten samentrekken. Als de spieren niet meer kunnen samentrekken vereffend de huid en ziet er gladder en minder gerimpeld uit.

Wat doet Botox?

Het vermindert plaatselijk de spieractiviteit. Het legt de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren als het ware lam waardoor de spieren niet meer, onwillekeurig, kunnen samentrekken. Door Botox rechtstreeks in de spier te injecteren die de rimpel veroorzaakt, ontspant de spier en daardoor ook de huid volledig en vervaagt of verdwijnt de rimpel.

Voor wie wordt Botox ingezet?

Botox is voor mensen die het zichtbaar zijn van rimpels willen minimaliseren.

Waarvoor wordt botox toegepast?

 • De fronsrimpels tussen de wenkbrauwen en op de brug van de neus.
 • De rimpels die lopen vanuit de hoeken van de ogen, de zogenaamde kraaiepootjes.
 • De voorhoofdsrimpels
 • Bunnylines
 • Wenkbrauwlift
 • Correctie van afhangende mondhoeken
 • Putjes in de kin
 • Overmatig transpireren
 • Migraine en hoofdpijnklachten
 • Tandeknarsen

Niet alle rimpels kunnen met Botox worden behandeld. De rimpels die zijn ontstaan door de inwerking van zonlicht op de huid en de rimpels rond de mond waar de spieren in dit gebied nodig zijn voor eten en spreken kunnen niet op deze wijze behandeld worden. Botuline toxine mag niet worden gebruikt bij bepaalde spierziekten, bij zwangerschap, het geven van borstvoeding en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Voorbereiding op de behandeling?

Voordat een afspraak voor de behandeling van de rimpels wordt gemaakt wordt een gesprek hebben met de arts om de onderwerpen te bespreken die van belang zijn om te beoordelen of deze behandeling geschikt is voor jou.

Hierbij komt het volgende aan bod:

 • Je medische geschiedenis. De arts stelt vragen over de aandoeningen die je hebt of hebt gehad evenals de medicatie die je gebruikt.
 • Je bespreekt met je arts de motivaties voor en de verwachtingen van de behandeling. De arts zal met je bespreken wat de behandeling wel en niet voor je kan betekenen en wat de resultaten kunnen zijn.
 • Wanneer je besluit tot de behandeling, ondertekenen de arts en jij een officiële behandelovereenkomst.

Hoe verloopt de Botox behandeling?

De arts gebruikt een dunne naald om zeer kleine hoeveelheden van de Botox in de specifieke spieren te injecteren. Door zorgvuldig de spieren voor de behandeling te kiezen worden alleen de rimpel producerende spieren verzwakt en blijft je natuurlijke gelaatsuitdrukkingen zoveel mogelijk behouden.

Het aantal injecties is van vele factoren afhankelijk zoals je specifieke gelaatskenmerken, de uitgebreidheid van de rimpelvorming en het specifieke te behandelen gebieden.

De Botox injecties nemen slechts enkele minuten in beslag. Je kunt een milde pijn van de injecties ondervinden maar de meeste mensen vinden dit heel goed te verdragen. Verdoving is voor deze behandeling zeker niet nodig.

Wat kunt je verwachten na de behandeling?

Je kunt je normale dagelijkse activiteiten onmiddellijk hervatten.Wel raden we je aan om onmiddellijk na de behandeling het hoofd zoveel mogelijk rechtop te houden. Dit voorkomt dat de vloeistof naar een ander deel van het gezicht zakt waardoor andere spiergroepen ook het effect van Botox gaan vertonen en bijwerkingen optreden. Ook is het verstandig om tot ongeveer twee uur na de inspuiting de spieren in het behandelde gebied zoveel mogelijk te gebruiken waardoor de Botox zich zo goed mogelijk in de spier hecht en het resultaat optimaal wordt. Je kunt tot enkele uren na de behandeling wat last hebben van hoofdpijn. Je moet er wel op letten dat je de behandelde huid niet mag blootstellen aan wrijven en/of masseren.

Binnen enkele dagen zie je resultaat maar het volledige resultaat is pas na ongeveer twee weken zichtbaar. Dit resultaat is echter niet permanent. Vanaf het moment dat de Botox zijn werking toont duurt het ongeveer drie tot zes maanden voordat de behandelde spieren weer gaan functioneren. Dus om het resultaat te behouden dient de behandeling meestal na vier maanden herhaald te worden.

Wat zijn de risico’s van Botox ?

De behandeling met botuline toxine voor cosmetische indicaties is een veilige behandeling. Bijwerkingen zijn slechts van tijdelijke aard.

Tijdelijke bijwerkingen en complicaties kunnen echter voorkomen:

 • Pijn en blauwe plek op de injectie plaats
 • Roodheid
 • Hoofdpijn
 • Griep-achtige klachten
 • Misselijkheid

Wilt u graag weten of een Botox behandeling voor u geschikt is, neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met Drs. Elle Vissers via 06 – 51 27 31 21 of stuur ons een e-mail info@skinz.nl

Q&A

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Het is belangrijk dat je tot 4 uur na de Botox® behandeling niet bukt of plat gaat liggen. Dit om verspreiding van Botox® naar ongewenste gebieden te voorkomen en de werking op de gewenste plekken zo effectief mogelijk te laten zijn. Daarnaast mag je de eerste 24 uur niet sporten, in de zon liggen, een sauna bezoeken of het behandelde gebied masseren, peelen of scrubben.

Zijn er medicijnen die ik niet mag nemen?

Wanneer je medicijnen gebruikt, moet je dit van tevoren aangeven tijdens de intake. Het gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld een antibiotica kuur, kan een belangrijke reden zijn om de Botox® behandeling uit te stellen. Dit geldt overigens ook indien je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

Je kunt na een rimpelbehandeling direct weer aan het werk. Je kunt de behandeling bij wijze van spreken tijdens je lunchpauze ondergaan.

Mag ik alcohol drinken?

Er is geen reden om van het drinken van alcohol af te zien na een Botox® behandeling.

Is de behandeling pijnlijk?

Botox® injecties worden door de meeste mensen als niet pijnlijk ervaren. De behandeling is ook niet prettig, maar is het beste te vergelijken met enkele speldenprikjes in het gezicht. Direct na de inspuiting trekt het prikkelende gevoel weer weg.

Krijg ik littekens na de behandeling?

Nee, er ontstaan geen littekens na een inspuiting met Botox®.

Wordt deze behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Behandelingen met Botox® tegen rimpels of bij hoofdpijnklachten worden in principe niet vergoed door zorgverzekeraars. Behandelingen bij overmatig transpireren worden in sommige gevallen wel vergoed door de zorgverzekering.