De zon is heerlijk en brengt ons veel goede dingen, maar helaas heeft ze ook schadelijke effecten. Daar wil jij je huid natuurlijk goed tegen wapenen! Maar hoe kun je je huid beschermen tegen de zon? Wij leggen het uit!
Je huid beschermen tegen de zon
We leggen je eerst uit wat de voor- en nadelen van zonlicht zijn en waar het uit bestaat. Wat is het effect van uv A- en uv B-straling? Daarnaast speelt de zonkracht een belangrijke rol, zodat je goed weet wanneer je extra moet opletten. Tot slot leggen we uit hoe je je het beste insmeert en waar je op moet letten bij de aanschaf van een goede zonnebrandcrème.
De voordelen van zonlicht
Laten we beginnen met alle voordelen van zonlicht, want die zijn er zeker!
- Je krijgt een goed humeur van het zonlicht.
- Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Dit zorgt voor stevige botten en tanden en helpt om je spieren gezond te houden.
- Door de zon krijg je een gezond kleurtje op je wangen!
De gevaren van zonlicht
Hoe fijn dat warme zonlicht ook is, er zijn ook gevaren.
Zonlicht…
- versnelt het huidverouderingsproces.
- verhoogt het risico op huidkanker.
- kan je huid beschadigen door verbranding.
Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Voor we je vertellen wat je kunt doen om je huid goed te beschermen tegen de zon, leggen we uit waar zonlicht uit bestaat en wat de verschillende stralingen doen.
Uv-straling, infrarood en blauw licht
Om je huid te beschermen tegen de zon is het belangrijk om te weten waar je je precies tegen moet beschermen. Je huid neemt uv-straling op zodra ze wordt blootgesteld aan de zon, ook als het (deels) bewolkt is! Deze straling bestaat uit verschillende varianten, die elk hun eigen invloed op je huid uitoefenen.
Uv A-straling
Uv A-stralen dringen diep in je huid door. Hier tasten ze onder anderen het bindweefsel aan, waardoor je huid minder elastisch wordt. Ook zijn uv A-stralen de boosdoeners als het gaat om het veroorzaken van huidkanker. Wist je dat uv A-straling door wolken en glas heendringt?
Uv B-straling
Uv B-straling dringt minder diep door in je huid, maar kan toch genoeg schade aanrichten. Deze straling komt in de opperhuid, die daarop reageert door zichzelf te verdikken. Dit zie je van buitenaf aan een bruinere kleur. Bij te veel blootstelling aan uv B-straling zal je huid rood worden of verbranden. Au!
Infraroodstraling
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een hoge dosis infrarood ook schadelijk is voor je huid. Gelukkig kun je je huid ook hiertegen beschermen, waarover we zo meer vertellen.
Blauw licht
Weet je wat blauw licht is? Het licht dat het scherm van je smartphone, televisie, laptop of tablet afgeeft. Dit licht heeft ook schadelijke invloed op je huid. Sta er maar eens bij stil waar je vaker aan wordt blootgesteld: zonlicht of blauw licht?
Wat betekent de uv-index?
De sterkte van de uv-straling verschilt per dag. Hoe hoger de zonkracht, hoe groter het risico op verbranding. In weer-apps wordt de uv-index tegenwoordig ook weergegeven. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten en of je moet opletten dat je extra vaak smeert met zonnebrandcrème!
Hoe bepaal ik mijn huidtype en de SPF die daarbij past?
Oké, we hebben de theorie nu gehad en je weet welke soorten uv-straling en licht negatieve invloed op jouw huid en gezondheid hebben. De volgende stap is om je huid goed te beschermen tegen de zon, maar hoe kies je dan een goede zonnebrandcrème? Er is zo veel keuze en ieder merk belooft de optimale bescherming.
Als eerste is het belangrijk dat je een zonbeschermingsfactor (SPF) kiest die bij jouw huidtype past. Wij adviseren altijd, ongeacht het huidtype, om minimaal SPF30 te gebruiken. Vervolgens kijk je goed of het product dat je kiest beschermt tegen de verschillende soorten straling. Dit noemen we een breedspectrum zonbescherming.
Chemische en natuurlijke ingrediënten
Gezonde en natuurlijke producten om je te beschermen tegen de zon zijn steeds meer in trek, niet alleen voor het milieu, maar zeker ook voor onze eigen huid. Vroeger was het normaal dat zonnebrandproducten vol met chemische ingrediënten zaten, tegenwoordig kiezen steeds meer merken voor natuurlijke filters zoals zinkoxide en/of titaniumdioxide.
Ingrediënten die je liever niet in je zonneproduct wilt:
- Parabenen
- Phthalaten
- Sulfaten
- Synthetisch parfum
- Formaldehyde
- Lanoline
- Minerale olie / parafine
- Talk
- Oxybenzone
Deze producten zijn niet goed voor je huid en kun je daarom het beste vermijden.
Natuurlijke ingrediënten zijn:
- Frambozenzaadolie
- Safflourolie
- Druivenpit
- Aloë vera
Deze stoffen zitten boordevol vitamine C & E (antioxidanten) en/of essentiële vetzuren die je huid extra beschermen of verzachten. Naast de ingrediënten kun je nog letten op factoren als: waterbestendigheid en structuur.
Hoe vaak moet ik mezelf insmeren?
Het is een fabel dat een keer per dag insmeren voldoende is om je huid te beschermen tegen de zon. De actieve stoffen in zonnebrandcrème nemen af als het product op je huid zit. Daarom is het belangrijk om minimaal elke twee uur opnieuw te smeren. Let op dat je geen plekjes overslaat, zoals je voeten, knieholtes, oksels en oren.
Nu horen we je denken: Hoe smeer ik mezelf opnieuw in als ik make-up draag? Want dan wil je natuurlijk geen crème over je zorgvuldig aangebrachte make-up heen gaan smeren. Dat snappen wij helemaal! Daarom is de Make-up setting spray van COOLA een uitkomst. Deze spray je over je make-up heen, waarmee je tot 80 minuten beschermd bent tegen water en zonlicht, dankzij de SPF 30!
Hoeveel zonnebrandcrème moet ik gebruiken?
Wees absoluut niet zuinig met je zonnebrandcrème! Om je een idee te geven wat een dekkende hoeveelheid is om je huid te beschermen tegen de zon zetten we de adviezen op een rij:
- Gezicht: ½ theelepel
- Armen & benen: 4 eetlepels
- Romp (voor & achter): 2 eetlepels
Zie je? Je mag jezelf dus echt royaal insmeren om je huid te beschermen tegen de zon. Tegenwoordig betekent een hoge factor niet meer dat je eruitziet alsof je door een emmer dikke zonnebrandcrème hebt liggen rollen, dus dat is geen excuus meer goed te smeren! Let erop dat je royaal spuit als je een spray gebruikt, omdat het hiermee lastiger te meten is of je voldoende product gebruikt om je huid te beschermen tegen de zon!
Wat zijn fijne zonnebrandproducten?
Wil jij een zonnebrandproduct met veilige ingrediënten gebruiken om jezelf te beschermen tegen de zon? Dan zit hier vast iets tussen!
Heb je nog vragen over zonbescherming? Stuur ons gerust een berichtje of vraag een persoonlijk skincare advies aan bij huidspecialist Pascalle!